17.3.2014

Kevättä ja kuplivaa - Kartanon viini-illan tunnelmia

- Tervetuloa Haikon Kartanon viini-iltaan, toivottavat illan emännät ja isännät kuohuviinilasillisen kera. Kartanon tunnelmallinen Romanov-sali täyttyy, kristallit kimaltavat, lasit kilisevät ja hillitty puheensorina täyttää historiallisen ruokasalin.

Illan teema on Luxemburgin suurherttuakunnan viinit ja niitä esittelee viinitalo Bernard-Massardin johtaja Hubert Clasen. Luxemburgilainen viinitalo valmistaa perinteisellä menetelmällä laadukkaita kuohuviinejä sekä valkoviinejä.


Menukortin neljä ruokalajia ja viisi viiniä kutkuttavat jo makuaisteja. Aloitamme äyriäiscocktaililla ja etanalla täytetyllä herkkusienellä. Pöytäseurue huokailee tyytyväisenä. On aika rentoutua ja siemailla myös kuohuviiniä. Nyt nautitaan!

Viini-iltojen kiinnostava näkökulma onkin se, että ensin valitaan viinit ja sitten niihin suunnitellaan sopiva menu. Yleensähän asia on toisin päin. Viini-iltojen lähtökohtana on aina viini.  


Ilta etenee luontevaan tahtiin. Saamme kauniin annoksen kylmäsavustettua ankanrintaa ja palsternakkapyreetä sekä tryffeliöljyä ja mustaherukkahilloketta. Lasit täytetään helmeilevällä valkoviinillä ja heleän värisellä pinot noirilla. Ankanrinta sulaa suussa ja makuyhdistelmät ovat loistavia. Tosin mielipiteet jakaantuvat siitä, kumpiko viineistä sopii paremmin ankanrinnalle. Keskustelu käy vilkkaana.


Pääruokana on serrano-kinkkuun kiedottua lohta; täyteläisten makujen yhdistelmä. Kalan lisäkkeena on vihreitä papuja ja punaviinimajoneesia. Iloinen puheensorina täyttää koko juhlavan salin. Monsieur Clasen tarinoi viinitalostaan ja viineistään leppoisaan tapaan. Hän pistäytyy myös eri pöydissä seurustelemassa ja kyselemässä tunnelmia.
Keittiömestari esittelee jokaisen ruokalajin ja on aika siirtyä jälkiruokaan. Valkosuklaalla täytetty tuulihattu, persikkahyytelöä ja vadelmamelbaa.  Seuraksi tarjoillaan rosékuohuviiniä, joka sopiikin hyvin tälle ei-liian-makealle, kepeälle jälkiruualle. Voi tätä ihanuutta!

Ruoka ja viini yhdistävät ihmisiä aina ja joka paikassa. Erityisen hyvin tämä pitää paikkansa täällä kauniissa, historiallisessa Kartanossa. Väitetystä suomalaisesta jäykkyydestä ei näissä illoissa ole jälkeäkään. Sydämessä läikähtää ilo siitä, että ruoka ja viini ovat niin ihania, ihmiset silminnähden iloisia ja tunnelma niin välitön. Julistetaan kuohuviinikausi avatuksi!


Seuraavat viini-illat Haikon Kartanossa:
28.3. Pääsiäisen viinit
11.4. Puklaver & Friends, Slovenia


10.3.2014

Ihme juttu: InBody

Joka vuosi kevään tulo ilahduttaa mutta myös kiristää, puristaa ja ahdistaa.
Nyt täytyy tehdä jotain! Luotettavalta taholta tuli vinkki, että kuntokuuri kannattaa aloittaa InBody-kehonkartoituksella. Mutta mikä ihmeen InBody? 
Tanssija Mia haluaa selvittää kehonsa koostumuksen. Lähtökohta on tietysti hyvä, koska Mia on hoikka ja liikkuu ammatikseen. Silti testi vähän jännittääkin!

 
InBody -testissä selviää muun muassa:
 
- Kehon kokokonaisnestemäärä, mm. solunsisäinen ja ulkoinen vesimäärä, proteiininmassan määrä 
kehossa, mineraalien määrä ym.
 
- Ihonalaisen, sisäelinten ja lihasten sisäisen rasvan määrä
 
- Lihas-rasva diagnoosi, josta selviää painon, lihasmassan ja rasvamassan suhde kehossa
 
- Painondeksi ja rasvaprosentti sekä vyötärön ja lantion suhde
 
- Lihas- ja nestetasapaino
 
- InBody antaa ehdotuksen rasva- ja lihasmäärän muuttamisesta ja tavoitepainosta


Testi on todella helppo. Testattava seisoo laitteen päällä ja puristaa kahvoja kahden minuutin ajan. Laite lähettää sähkövirtaa kehon läpi.  

- Eikä tunnu miltään, sanoo Mia. Eniten jännitän sitä, kuinka jaksan puristaa kahvoja kaksi minuuttia. 
 
- Tämä on niin nopea ja todella hyödyllinen testi, että aion suositella tätä lähipiirissäni. Myös Pasin palaute on selkeää ja konkreettista, toteaa Mia.


Haikon fysioterapeutti Pasi käy läpi Mian testituloksen kohta kohdalta. Mian tulokset ovat poikkeuksellisen hyvät ja hänellä on tanssijan kroppa. Hän painaa 65 kiloa ja kehossa on vain reilut 13 kg rasvaa, josta kuusi kiloa keskivartalossa.  

- Tähän pitäisi pyrkiä, nauraa Pasi. Useimmilla meistä tilanne on hieman tuhdimpi. Tulokset käydään aina asiakkaan kanssa huolella ja avoimesti läpi. Vain siten testi voi toimia starttina elämäntapamuutoksille. 
 
- Laadimme yhdessä kunnon kohennussuunnitelman. Se voi olla muutoksia ruokavaliossa tai liikunnnan lisäämistä tai yhdistelmä molempia. Muutoksia voi huomata selkeästi jo kolmen viikon kuluttua uusintatestissä. Se, jos mikä kannustaa jatkamaan.
  
 
- Jatkuvuus on tärkeää silloin, kun haluaa saavuttaa todellisia tuloksia, toteaa Pasi. Pienet repsahduksetkaan eivät haittaa. Mehän elämme koko ajan kaikenlaisten houkutusten keskellä. Tärkeintä on pitkän tähtäimen ajatus siitä, että halua kehittää itseään. 
 
- Joko nyt, kysyy sisäinen ääni kevään kynnyksellä. Olisiko nyt neljän kympin hintainen InBody -testi juuri se sykäys, jota tarvitaan kokonaisvaltaiseen muutokseen?

Lisätiedot ja ajanvaraukset: hoitovaraamo(a)haikko.fi