30.6.2015

Kylpylähotellin Junior Suite

Haikon Kartanossa voi unohtaa arjen ja kiireet. Kun kaarrat sisään Kartanon portista, astut samalla huomaavaisen palvelun ja hemmottelun maailmaan. Yllättäisitkö oman rakkaasi pienellä ylellisyydellä Haikossa? 



Haikon Kartanon henkeeen sisältyy viihtyisät tilat ja kaunis sisutus. Hotellihuoneiden yksityiskohdat on huolella harkittu. Kaikki huoneet ovat kauniita ja toimivia mutta erojakin niissä on.  

Kun haluat  ripauksen ylellisyyttä lomaasi, valintasi voi olla Kylpylähotellin Junior Suite. Tässä sviitissä on tilaa, avaruutta ja kaunista valoa. Tyylikkäät tekstiilit, vaaleat värit ja romanttinen katosvuode luovat viihtyisää tunnelmaa. Täällä on tilaa yhdessäoloon ja seurusteluun.


Junior Suitessa on huonekohtainen ilmastointi ja hotellin kaikissa huoneissa on käytössä ilmainen WiFi-yhteys. Suiten pientä ekstraa edustavat laadukas, suuri parivuode sekä kahden hengen poreamme ja sadesuihku. Tietenkin pehmeät kylpytakit ja -tossut ovat myös käytettävissä.

Voit yllättää toisen myös esimerkiksi samppanjalla, kukilla ja mansikoilla tervetulotoivotukseksi. Voisiko lomaa paremmin aloittaa?



Tervetuloa hemmoteltavaksi. Huonevarauksen voi tehdä tästä.

22.6.2015

Kesämuistoja syntyy Haikon Kartanossa ja Porvoossa!

Tervetuloa kesäiseen Porvooseen! Vanhat ranta-aitat ovat yksi Porvoon tunnetuimmista ja kuvatuimmista symboleista. Vanha kaupunki on yksi monista hyvistä syistä pistäytyä Porvoossa.



Sekä Haikon Kartanoon että Porvooseen voi rantautua omalla veneellä. Leppoisan kesäpäivän ohjelmaksi voi myös valita muutaman tunnin merimatkan Helsingistä Haikon kautta Porvooseen perinteisellä m/s J. L. Runebergilla.  



Kapeat mukulakivikadut, somat pienet puodit ja putiikit, hurmaavat kahvilat ja kiinnostavat museot sekä rakkaudella kunnostetut talot, pihat ja puutarhat kutsuvat kävelykierrokselle vanhaan kaupunkiin. 

Pistäytyisittekö persoonallisessa Nukke- ja Lelumuseossa? Ruokakulttuurista ja historiasta kiinnostuneille on katettu Holmin perheen kesäpöytä 1700-luvun tapaan Raatihuoneentorin varrella sijaitsevaan vanhaan kauppiastaloon. Myös Runebergin kotimuseo kiehtoo sekä lapsia että aikuisia.

Kesäisessä Porvoossa on myös paljon konsertteja ja musiikkitapahtumia moneen makuun. Kiire ja arki unohtuvat hetkeksi, kun urkujen upeat sävelet täyttävät Porvoon tuomiokirkon tunnelmallisen salin tiistaisin ja torstaisin, keskellä päivää. Avantin Suvisoitto kesäkuun lopulla kuuluu monien vakio-ohjelmaan alkukesästä. Räväkämpää menoa löytyy lukuisista konserteista ja festareista, joista mainittakaoon vaikkapa legendaarinen Tirmo Blues heinäkuussa.      



Pienen kävelymatkan päässä on myös Porvoon kauppatori, jossa sesongin tuoreet tuotteet ja kukkaset luovat väriloistoaan. Torikahvilaan voi pysähtyä kupposelle ja pienelle välipalalle rennoissa tunnelmissa. Porvoon torilla tapaavat kaikki; kesävieraat ja matkailijat, tutut ja tuntemattomatkin vaihtavat kuulumisia. 

Myös Haikon Kartanossa riittää rentouttavaa kesäohjelmaa. Kartanon kauniilla kesäterassilla aika pysähtyy hetkeksi, kun nautit viileää juomaa ja annat katseen levätä merellä lipuvissa purjeveneissä. Haikon hiekkaranta saattaa kutsua viilentämään varpaita tai kastautumaan kunnolla virkistävään meriveteen. 




Iloista liikuntaa voi harjoittaa vehreässä kartanopuistossa: kokeile porukalla frisbeegolfia tai maanantaisin kesäjoogaa! Mahtavat lenkkipolut kulkevat kauniiden maisemien halki ja raikkaat rantatuulet tuovat tervehdyksen mereltä. Lauantai-iltaisin Haikon oma Jazz-ilta tahdittaa iltaa joko Haikon Klubilla tai tunnelmallisesti kesäisellä terassilla.



Aktiivisen päivän jälkeen on mukavaa rentoutua saunassa ja altailla. Vai haluaisitko saunoa privaatisti ja viettää illan porepaljussa?

Kesään kuuluu myös pientä hemmottelua ja hyvinvoinnista huolehtimista. Kaikki kaunistavat ja virkistävät hoidot ovat käden ulottuvilla Haikon Kylpylässä. Kaipaatko rentouttavaa hierontaa, ylellistä kasvohoitoa tai virkistystä kesävarpaille? Muistathan varata kylpylähoidot etukäteen!





Hellepäivän varma viilennys voisi olla Haikon Super Cold -kylmähoito -110 celciusasteessa? Kokemus on todella virkistävä ja mieleenpainuva. Kokeile rohkeasti!


Kun ilta hämärtyy, on aikaa nauttia ihanaa illallista Kartanon terassilla tai tunnelmallisissa ravntolasaleissa. Oman rakkaan kanssa, koko perheen voimin tai yhdessä ystävien kanssa. Kartanon keittiömestarit ovat loihtineet iloksenne upean kesämenun viinisuosituksineen.

Nyt on aika nauttia. Kiireetöntä yhdessäoloa, sopivasti ohjelmaa ja ihana ympäristö. Tämä on kesää ja lomaa parhaimmillaan.


Lisätietoja ja tarkempia ohjelmia yllä mainituista ja monista muistakin tapahtumista, konserteista, näyttelyistä, ostospaikoista ja käyntikohteista saa Porvoon kaupungin matkailutoimiston sivuilta visitporvoo.fi

Tutustu myös Haikon omaan tapahtumakalenteriin.

Majoitus-, kylpylä- ja ravintolavaraukset Haikon Kartanoon:
Puh. (019) 57 601/myyntipalvelu tai www.haikko.fi

9.6.2015

Albert Edelfeltin aarteita Keltaisessa Salongissa


Moni taiteenystävä löytää tiensä Haikon Kartanoon Edelfeltin taiteen innoittamana. Yksi katseen vangitsijoista Haikon Kartanon Keltaisessa Salongissa on suuri maisemamaalaus, Albert Edelfeltin Porvoo Linnamäeltä nähtynä.



 

                Keltainen Salonki, Edelfeltin maalaus                  Näkymä Keltaisesta Salongista
                ja vieraskirja.                                                        Kartanon aulaan.

 
A. Edelfelt. Porvoo Linnamäeltä nähtynä 1892.

 
Albert Edelfelt (1854–1905) oli usein nähty vieras Haikon Kartanossa. Hän vietti useita kesiä Kartanon tuntumassa sijaitsevassa ateljeessaan. Kartano huokuu historiaa ja Keltaisen Salongin taideaarteita ihaillessa voi samaistua menneen ajan tunnelmaan. Historialliset huonekalut ja tunnelma auttavat asiaan. Lieneekö Haikon Kartanon Keltainen Salonki saanut nimensä Edelfeltin saman nimisestä akvarellistä vuodelta 1902, johon hän on ikuistanut äitinsä lukemassa lehteä.

Keltainen Salonki ja Kartanon taidetta.


Edelfelt oli alkujaan Porvoolainen ja syntyi Kiialan kartanossa vuonna 1854. Hän opiskeli taidetta Suomen taiteilijayhdistyksen piirustuskoulussa ja yliopistolla. 1873–74 hän jatkoi opintojaan Antwerpenissa, Belgiassa ja sen jälkeen Pariisissa.  Hän opiskeli aikalaistensa tavoin Pariisissa École des Beaux-Arts taideakatemiassa ja vietti talvia Pariisin taiteilijayhteisössä.
 
Kesäisin Edelfelt palasi Suomeen ja vietti Haikossa 24 kesää. Hänen äitinsä vuokrasi Haikon Kartanon mailla sijainnen rakennuksen kesänviettopaikakseen vuonna 1879. Edelfelt osti vaimonsa kuoleman jälkeen von Ettereiltä (Haikon silloisilta omistajilta) kesähuvilan vuonna 1879. Hän rakennutti paikalle vuonna 1883 ateljeen, joka on toiminut Albert Edelfelt ateljeemuseona vuodesta 1951.

 


Albert Edelfelt, Pariisissa 1880-luvulla.



Edelfelt edusti oman aikansa uutta suuntausta, realismia, ja harrasti paljon ulkoilmamaalausta, joista esimerkkeinä Porvoo Linnamäeltä nähtynä (1892) ja Maisema Haikosta (1897). Hän maalasi Haikossa yli 200 tunnetuinta työtään, kuten esimerkiksi Lapsen ruumissaatto, Jumalanpalvelus saaristossa ja Kristus ja Mataleena.

A. Edelfelt. Maisema Haikosta (1987)

Tätä taulua katsottuaan on pakko vilkaista ulos, terassin yli Haikon puistoon, kohti uimarantaa ja Haikonselälle. Puut ovat kasvaneet, mutta kyllä, maiseman tunnistaa yli sadan vuoden takaa.

 
Edelfelt oli suosittu muotokuvamaalari Euroopan hoveissa. Hän pääsi Venäjän keisarihovin suosioon ja tutusti Aleksanteri III:een ja Maria Feodorovnaan henkilökohtaisesti.


Edelfelt taltioi myös lapsia ja ihmisiä arkisia askareissaan, mikä ei ollut tuolloin kovin tavallista. Näistä esimerkkeinä Keltaisessa Salongissa tästä esimerkkeinä seuraavat:






A. Edelfelt. Kalastava ukko (1896


Maalaus kuvaa aurinkoista syyskesän päivää Haikossa. Etualalla olevassa valkoisessa soutuveneessä istuu onkiva ukko. Taempana vasemmalla on ankkuroitu purjealus ja oikealla havumetsää kasvava ranta. Omistuskirjoitus ”Till min äldsta vän J.J. Serlachius, Albert Edelfelt 1896” [Vanhimmalle ystävälleni J.J. Serlachiukselle, Albert Edelfelt 1896]. Maalaus on taiteilijan lahja oikeusneuvos Johan Julian Serlachiukselle, sen omistaa Albert Edelfeltin säätiö.

 A. Edelfelt. Ellan (1905)
 

Keltaisen Salongin maalausten joukossa on myös Ellan (1905), jonka arvellaan olevan taiteilijan viimeinen teos vaimostaan, nurmella lepäävästä Ellanista (Ellan de la Chapellesta). 

Keltaiseen Salonkiin voit tutustua 360-asten virtuaalikierroksella kotisivuillamme ja tutustumisen arvoinen Albert Edelfeltin ateljee sijaitsee kävelymatkan päässä Haikon Kartanosta.






































Linkkejä:

Edelfelt ateljeemuseo, Edelfeltinpolku 3, 06400 Porvoo
Albert Edelfeltin jalanjäljillä –teemaopastus, Porvoo Tours

Lähteet:
Haikon tarinoita – esite. Haikon kartano.
Edelfelt, Albert. Kansallisbiografia. http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/3217/ (luettu 17.4.2015)

Taiteilija Albert Edelfelt. Albert Edelfeltin ateljeemuseo. URL://http://www.albertedelfeltinateljee.fi/taiteilija/ (luettu 14.4.2015)


 
 



1.6.2015

Kesän raikkaita makuja Haikon Kartanossa!

Mikä on suomalaisen kesän maku? Monille tulevat mieleen uudet perunat ja tuore kala, mansikat ja kotimaan kasvikset. Ne ovatkin mainioita makupoimintoja puhtaista pohjoismaisista raaka-aineista. 

Kesän tuoksut, värit ja saariston raikkaat maut ovat olleet mielessä myös Haikon Kartanon keittiön mestareilla, kun he ovat yhdessä Suomen kokkimaajoukkueen kanssa suunnitelleet Haikon Kartanon uuden kesämenun.



Kesämenussa maistuvat huippuraaka-aineet klassiseen kartanotyyliin mutta modernilla otteella. Alkuruokana tarjoiltava kyyhkyterriini olisi vallan varmasti sopinut myös kuuluisan porvoolaisen herkkusuun, kuvanveistäjä Ville Vallgrenin kesäpöytään. 



Pääruokien makumaailma tuo tuulahduksen saariston perinteistä; tuoreiden, vastapaistettujen ahvenfileiden hienoa makua ei voita mikään! Entäpä saariston karitsanfile, sopivasti paistettuna ja maustettuna se on maailmanluokkaa.



Suomen suloisen suven makuja aidoimmillaan ovat myös jälkiruuan maitosuklaamoussen, mansikkatoffeen ja -sorbetin yhdistelmät. 


Haikon Kartanon Kesämenu 55 €

Kyyhkyterriiniä, parmesankreemiä
***
Paistettuja ahvenfileitä, rapu-perunaterriiniä
tai 
Saariston karitsanfileetä, karamellisoitua sipulia
***
Maitosuklaamoussea, mansikkatoffeeta ja -sorbettia

Viinisuositukset on huolellisesti valittu täydentään menun kesäistä makumaailmaa:
- Domaine Houchart Rosé, Jérôme Quiot, AC Côtes de Provance
- Wolfberger Riesling-Pinot Gris, Wolfberger, Alsace
- Château du Trignon Côtes du Rhône, Jérôme Quiot, AOC Rhône
- Plessis Pineau des Charantes, C.G.E.V.F., AOC Pineau des Charantes
Viinipaketti 22,50 €

Haikon Kartanon keittiö on jo vuosia tehnyt yhteistyötä Suomen kokkimaajoukkueen kanssa. Suomalaiset keittiön huippuammattilaiset kilpailevat todella vaativissa kansainvälisissä Culinary Olympics -kisoissa neljän vuoden välein, seuraavan kerran Saksan Erfurtissa vuonna 2016.

Kuvassa vasemmalta: Haikon Kartanon keittiöpäällikkö Jouko Siimesvaara on suunnitellut tämän vuoden kesämenun yhteistyössä Suomen kokkimaajoukkueen kapteenin, keittiömestari Kristian Vuojärven kanssa. Mukana yhteistyössä ovat olleet myös Ab Chipsters Food Oy:n Mats Sjöblom sekä Haikon Kartanon ravintolatoimen johtaja Riitta Vesterinen. 

Kesämenu on tarjolla elokuun 2015 loppuun saakka. Tervetuloa nauttimaan kesän mauista, merituulen tuoksusta ja puiston vehreydestä! Huomaavainen palvelu ja kaunis kartanomiljöö luovat tunnelmaa ja kesän parhaita muistoja!

Pöytävaraukset ja tiedustelut: puh. 019-576 0763 / hovimestarit tai täältä.